Tiltalt for drapsplaner mot Saber: Full taushet i politiavhør

Politiet mener Nokas-raneren Metkel Betew (39) og Bandidos-profilen Lars Harnes (49) la konkrete planer om drap og ran på Imran Saber. Ingen av dem har lettet på sløret i avhør.

Onsdag starter straffesaken mot de to mennene i Oslo tingrett hvor begge står tiltalt for blant annet draps- og ransforbund. I samme straffesak står også ytterligere elleve andre menn tiltalt etter mafiaparagrafen. Politiet mener samtlige kan veves inn i et narkotikanettverk i Oslo med Nokas-Betew som øverste leder.
<p>STATSADVOKAT: Geir Evanger ved Det nasjonale statsadvokatembetet.</p>
STATSADVOKAT: Geir Evanger ved Det nasjonale statsadvokatembetet.
Foto: NTB/SCANPIX


Om sommeren 2015 ble både Harnes og Betew pågrepet av politiet i to ulike aksjoner. Siden den gang har begge sittet i varetekt og vært innkalt til flere avhør.
Ingen av dem har hatt et ønske om å forklare seg til politiet.

Bakgrunn: Politiet: Slik avslørte vi Nokas-Betew og narkoligaen


Statsadvokaten: Ikke avgjørende

Det er derfor knyttet en ekstra spenning til hovedforhandlingen som starter tirsdag, da duoen på nytt vil få spørsmål om de er villige til å avgi en fri forklaring eller svare på spørsmål fra aktørene.

Statsadvokat Geir Evanger opplever at Harnes har tatt et prinsipielt standpunkt om ikke å forklare seg for politiet, men han vet ikke hva som er grunnen til at Nokas-Betew er taus.
– Vi skulle gjerne ha visst hvordan de stiller seg til tiltalen, utover at de ikke erkjenner straffskyld. Det er alltid greit å være forberedt på hva som kommer i en hovedforhandling, sier Evanger til VG.


Statsadvokaten er klar på at tausheten ikke er avgjørende for tiltalespørsmålet og at enhver tiltalt ikke plikter å forklare seg.
– Det er bra om tiltalte forklarer seg, men det overrasker meg ikke om det ikke skjer. Det er relativt sjeldent at man blir stående uten å si et eneste ord. Det har jeg opplevd én gang, og det var med David Toska i «Wonderboy-saken», sier han.

<p>FORSVARER: Advokat Øyvind Bralien.</p>
FORSVARER: Advokat Øyvind Bralien.
Foto: Janne Møller-hansen

– Forklaringer har interesse for oss rent bevismessig, men dersom vi blir stående uten, så gir det rom for tolkninger.

Forsvarer: Ikke motvillig til å forklare seg

Nokas-Betew har ved én anledning avgitt en kort forklaring for dommeren i Oslo tingrett under et fengslingsmøte, men siden offentligheten er pålagt referatforbud under slike rettsmøter, har ikke VG anledning til å gjengi innholdet i forklaringen.

Betews forsvarer, advokat Marius Oscar Dietrichson, ønsker ikke å kommentere saken overfor VG.
Harnes' forsvarer, Øyvind Bratlien, sier til VG at Bandidos-profilen har som prinsipp at han aldri forklarer seg til politiet, uavhengig av om det er til gunst eller ugunst for ham selv.
– Han er generelt ikke motvillig til å forklare seg for retten, men hvordan det blir i denne saken får vi vente og se, sier Bratlien.

Metkel Betew (39)
   
Bakgrunn: Allerede før Nokas-ranet var Betew dømt for to grove ran. I 2014 ble han prøveløslatt, før han igjen ble pågrepet i august 2015 i forbindelse med «Operasjon Sult». Betew har senere blitt gjeninnsatt på forvaringsdommen fra Nokas-ranet. Forelndrene kommer opprinnelig fra Eritrea.

Tiltalen: Skal ha planlagt og medvirket til forsøk på å drepe Imran «Skrue» Saber, sammen med Lars Harnes – begge tiltalt etter mafiaparagrafen. Organiserte ifølge politiet innførsel av nesten 20 kilo MDMA og 50 kilo hasj fra Nederland sommeren 2015. Skal også ha planlagt væpnet ran av verditransport som ankom med fly på Gardermoen, og i den forbindelse ha anskaffet og oppbevart en rekke skytevåpen.

Straffskyld: Nekter straffskyld.


Lars Harnes (49)
   
Bakgrunn: Han fikk seks og et halvt års fengsel. Da han var ute på sin 15. permisjon fra fengsel i 2004, ranet Harnes en pengetransport på Aker Brygge. I 2006 ble han dømt til åtte års forvaring. Syv år senere, i oktober 2013, ble han løslatt, før han ble pågrepet i august i forbindelse med «Operasjon Sult».

Tiltalen: Skal ha planlagt og forsøkt å drepe Imran «Skrue» Saber, sammen med Metkel Betew. Politiet mener han skaffet og oppbevarte en pistol med ti patroner ment til å utføre drapet, og at han ved flere anledninger kjørte hjem til Saber. Også tiltalt for besittelse av pistol på offentlig sted fordi han hadde den på seg da han ble pågrepet i Sabers garasje. Skal ha oppbevart 291 tabletter morfin på en bopel på Fjellhamar og for øvrig stjålet en moped av merket Vespa.

Straffskyld: Harnes erkjenner ikke straffskyld for hverken planlegging eller forsøk på drap, ei heller å ha oppbevart piller. Det han derimot erkjenner straffskyld for, er heleri av en moped med stjålne skilter. Harnes erkjenner å ha anskaffet og oppbevart skytevåpen, men mener ikke å ha oppbevart det med hensikt om å bruke det.


Norway - VG.



Comments