Etter jensen-dommen: Forventer straffedømte som krever sin sak gjenopptatt

Mandag ble Eirik Jensen dømt til 21 års fengsel for grov korrupsjon og medvirkning til innførsel av nærmere 14 tonn hasj. Til tross for at dommen ikke er rettskraftig og at Jensen har varslet at den vil bli anket, vurderer nå flere domfelte og deres advokater å begjære tidligere straffesaker gjenopptatt.

Jensen har vært politimann i 40 år – de siste 25 har han jobbet opp mot noen av de tyngste kriminelle miljøene. Hans politiarbeid har dermed sørget for at mange mennesker har blitt straffedømt.

Jensen var blant annet sentral i arbeidet mot MC-gjengene på Østlandet og i den såkalte flydropp-saken, som er en av de største narkotika-sakene på 90-tallet.

Tok gjengmiljøet

Men den saken kanskje flest husker Eirik Jensen for, startet en sensommerdag på Aker Brygge i
Oslo. To rivaliserende gjenger løsnet totalt ni skudd. Bare flaks gjorde at ingen ble drept, men skuddene var dråpen som fikk begeret til å renne over for både politi og politikere.

Profilen Eirik Jensen var mannen som fikk jobben med å knuse gjengene. Innsatsen førte frem og antall voldelige konfrontasjoner i det offentlige rom stupte. Gjeng-innsatsen ledet videre til den såkalte «Operasjon Nemesis», som førte til at den sentrale familien i B-gjengen ble dømt etter mafiaparagrafen. Politiet, med Jensen i spissen, inndro verdier for 17 millioner kroner.

– Forferdelig situasjon

Advokat Vidar Lind Iversen forsvarte en av hovedmennene i B-gjengen. Han frykter at Eirik Jensen kan ha latt noen gå fri, mens andre kriminelle ble slått hardt ned på.
– Hvis det er sånn at en politimann har jobbet for én kriminell mot andre kriminelle, så er det en forferdelig situasjon for en rettsstat. Jeg forutsetter at man nå ser grundig på de sakene Jensen har jobbet med, og at man også undersøker på hvilken måte han kan ha påvirket kolleger, sier Iversen.
Advokat Vidar Lind Iversen forsvarte en av hovedmennene i B-gjengen.
Advokat Vidar Lind Iversen forsvarte en av hovedmennene i B-gjengen. Foto: NTB Scanpix

Også lederen i Advokatforeningens forsvarergruppe, Marius Dietrichson, deler den oppfatningen.
Sjefen for Gjenopptakelseskommisjonen for straffesaker, Siv Hallgren, bekrefter overfor TV 2 at hun er kjent med at flere forsvarere og domfelte nå vurderer å sende inn begjæring om gjenopptakelse.
– Vi forventer at det vil komme flere begjæringer, sier hun til TV 2.


Norway - TV2.

Comments