Fanger i Nederland anklager Anundsen for løftebrudd

Justisminister Anders Anundsen

1. september åpnet justisminister Anders Anundsen det norske fengselet Norgerhaven i den nederlandske byen Veenhuizen. Nå føler fanger seg lurt til sette seg på flyet nedover i Europa.

Nesten to måneder etter at fanger fra norske fengsler første gang ble fløyet til Nederland er stemningen i den idylliske fengselsbyen Veenhuizen alt annet enn god.

Flertallet av de rundt 170 innsatte som så langt er på plass i Norgerhaven har nå skrevet under på et opprop om soningsforholdene.
Fangene viser blant annet til en informasjonsfilm laget av Kriminalomsorgen, der det gis en rekke lovnader om bibliotek, treningsfasiliteter, underholdningstilbud og mulighet for besøk av pårørende (se faktaboks).
Fotballbane i Norgerhaven
I en informasjonsvideo laget av Kriminalomsorgsdirektoratet ble de norske fangene i Nederland lokket med denne fotballbanen. Etter to måneder har banen fortsatt ikke vært i bruk, ifølge fangene og Jussbuss.
Foto: Kriminalomsorgsdirektoratet / NRK

«Frustrasjon og uro»

Det er det profilerte Hells Angels-medlemmet Ove Jørgensen Høyland, en av rundt 30 norske statsborgere i Norgerhaven, som har tatt initiativ til underskriftskampanjen.
Ove Jørgensen Høyland
Hells Angels-toppen Ove Høyland har tidligere fortalt Dagbladet at han søkte seg frivillig til Norgerhaven. Nå er han misfornøyd med soningsforholdene.
Foto: Meek, Tore / Scanpix
53-åringen forteller at mange av de innsatte føler seg lurt.

– De har sendt oss hit på falske premisser. På de to månedene jeg har vært her har ingenting skjedd, sier Høyland til Juss-buss.
Organisasjonen var i forrige uke i Nederland for å se på soningsforholdene, og reagerer sterkt på at fangene ikke har fått goder de ble lovet.
– Det er en rekke løftebrudd når det gjelder praktiske ting som er viktig for trivselen og rehabiliteringen. Det ser heller ikke ut til at det er utsikter til å løse dette med det første, sier Kine Irgens i fengselsgruppa i Juss-buss til NRK.
Biblioteket i Norgerhaven
I informasjonsvideoen til de norske fangene lokkes det med bibliotek. Foreløpig er de fleste bøkene på nederlandsk, ifølge fangene og Jussbuss.
Foto: Kriminalomsorgsdirektoratet

Manglende besøk

I tillegg til underskriftskampanjen har NRK også blitt kontaktet av en mann fra Trøndelag. I et fortvilet brev peker han på en rekke forhold han mener er kritikkverdige.
Kine Irgens i Norgerhaven
Kine Irgens i Juss-buss mener fangene har blitt lovet mer enn det fengselet i Norgerhaven har kunnet innfri.
Foto: Martin H. W. Zondag / NRK
Dette gjelder blant annet at det praktiske rundt besøksordningen ikke har vært på plass. Dermed har insatte de siste to månedene fått svært få besøk av pårørende.

Mannen, som ønsker å være anonym, er en av 52 innsatte som er sendt til Nederland på tvang.
– Jeg forstår at vi som sitter i fengsel ikke kan påberope oss så mange rettigheter. Men når man blir fratatt friheten og livet settes fullstendig på hodet (...), må jeg klamre meg til det jeg føler jeg har krav på, skriver mannen.
Spinningsykler i Norgerhaven
Disse spinningsyklene vies god plass i informasjonsvideoen som blir vist til fangene før avreise. Etter to måneder har syklene fortsatt ikke blitt brukt.
Foto: Kriminalomsorgsdirektoratet

– Barnesykdommer

Vidar Brein-Karlsen, statssekretær i Justis – og beredskapsdepartementet, sier til NRK at man er kjent med misnøyen blant fangene i Norgerhaven, men at enkelte av punktene
Vidar Brein-Karlsen
Vidar Brein-Karlsen i Justisdepartementet sier representanter fra Kriminalomsorgen er på plass i Norge for å bedre soningsforholdene i Norgerhaven.
Foto: Jon Petrusson / NRK
i oppropet er «barnesykdommer» som allerede er løst. Dette gjelder blant annet problemer med videosamtale-tjenesten «Skype (se faktaboks).

Brein-Karlsen innrømmer at det har vært rot rundt besøksordningen, og sier de nå har sendt representanter fra Kriminalomsorgsdirektoratet for å se på soningsforholdene.
– Sånn skal det ikke være. Derfor er jeg glad for at Kriminalomsorgsdirektoratet er i Nederland, for å gå opp rutinene og de avtalene vi har gjort med nederlandske myndigheter. Vi skal se hva vi har fått levert, og få til en innskjerping på de punktene der vi ikke er fornøyde med avtalen.
Kjøkken i Norgerhaven
De norske fangene reagerer på at måltidene i Norgerhaven ikke holder norsk standard. I tillegg mangler det stekeovner på komfyrene som kan brukes til egen matlaging, og mulighetene til å kjøpe mat er langt dårligere enn ved norske fengsler.
Foto: Kriminalomsorgsdirektoratet

Comments