Ukentlig skyting i danske byer – dette er gjengen bak den nye bandekrigen

I helgen ble det nok en gang meldt om skyting i Danmarks hovedstad. Gjengen Loyal to Familia har herjet i Københavns gater siden mars, og nå jobber den for å etablere seg i flere byer.

Han kalles Edderkoppen fra Blågårds Plads. Siden han slapp ut av fengsel i mars, har dansk-pakistanske Shuaib Khan ifølge Berlingske ledet gjengen Loyal to Familia (LTF) i en opprustning som er i ferd med å spre seg langt utenfor Københavns grenser. For ifølge danske medier er LTF ikke lenger tilfreds med å kontrollere mindre nabolag i og rundt Danmarks hovedstad. Nå har de satt kursen mot landets nest største by, Århus øst på Jylland. Der har de den siste tiden barket sammen med lokale grupperinger i ukentlige skuddutvekslinger. Nå ber Østjyllands lokale myndigheter om hjelp fra politikerne til å takle problemet.


Rockere og bander

Organisert gjengkriminalitet har vært et problem i den danske hovedstaden i mange år. På midten av 1990-tallet var det den nordiske motorsykkelkrigen – eller rockerkrigen, som danskene kaller den – som dominerte nyhetsbildet. Konflikten mellom Hells Angels og Bandidos herjet også i Norge, men utspilte seg spesielt voldelig i København.

11 år etter at MC-gjengene sluttet fred blusset en ny konflikt opp – denne gangen mellom Hells Angels og en rekke gjenger dominert av ungdom med innvandrerbakgrunn. Det hele startet i august 2008, da 19-årige Osman Nuri Dogan ble skutt med Kalasjnikov-rifle i forstaden Tingbjerg utenfor København.
Det ble begynnelsen på fire år med en langt mer voldelig konflikt mellom det danske kaller rockerne og bandene – altså MC- og innvandrergjenger. Dansk politi mente det dreide seg om konkurranse om inntektene fra narkotikasalg og annen ulovlig aktivitet. Hells Angels hevdet selv at det var innvandrergjengenes «sjikane av alminnelige dansker» som var utløseren.


Denmark -AP.

Comments