Politikonflikt kan være grunnen til at det tok nesten 20 år før hasjbaronen Cappelen ble tatt

TV 2 kan i dag fortelle om hvordan en dyp mistillit mellom Asker og Bærum politidistrikt og Oslopolitiet kan ha ført til at det tok nesten 20 år å få narkosmugleren Gjermund Cappelen bak lås og slå.


Navnet på den topphemmelige politiaksjonen som førte til at narkoimperiet til Gjermund Cappelen raste sammen i slutten av 2013, ble «Operasjon Silent». Stillhet.
Det var ikke første gang politiet i Asker og Bærum hadde forsøkt å strupe en av hovedårene med hasj inn til Norge.


Hver gang de hadde startet etterforskning mot Cappelen måtte de avbryte som følge av at Cappelen hadde avslørt dem i en tidlig fase, sier en politikilde til TV 2.

Inngikk i «grunnkurset»

På 90-tallet ble Gjermund Cappelen internt i politiet i Asker og Bærum bare kalt ble GT. På den tiden het han nemlig Gjermund Thorud. GT var en gatesmart, sjarmerende fyr med altfor fine biler, altfor dyre vaner, og altfor mange flyturer til Amsterdam og København, som var transithovedsteder for hasj. Kunnskapen om GT inngikk i «grunnkurset» for nyansatte politifolk som begynte ved narkotikaseksjonen i Asker og Bærum.


De ble tatt med på kjøreturer rundt i distriktet for å bli kjent med den kriminelle geografien. Området rundt KI-senteret på Rykkinn, som var omsetningssted for hasj og piller, inngikk på den faste ruten. Marstranderveien, som ligger klint inntil jernbanelinjen mellom Oslo og Drammen, kunne også bli avlagt en visitt. En eldre politimann kunne fortelle til sin ferske kollega:
«Der bor GT. Det er den største kriminelle vi har i området. Stor importør av hasj. Men vanskelig å ta, og på et nivå som foreløpig ligger langt over det du skal drive med».

Svært god kunde for KLM og SAS

Kampen mot narkotika ble trappet opp utover 90-tallet. Norges hovedflyplass frem til 1998 het Fornebu og lå i Asker og Bærum politidistrikt. Den genererte mange saker for politiet, da flyplasser er svingdører ikke bare for travle turister og forretningsfolk, men også for narkotikasmuglere. Hasj, piller, amfetamin og heroin inn. Bager fulle av penger ut.


Fordi Fornebu lå under politiet Asker og Bærum, og ble flittig brukt i narkotransport, fikk de ekstra ressurser fra Politiavdelingen i Justisdepartementet for å kunne følge opp tips og personer, for å få en viss kontroll med svingdøren.
Politiet avdekket blant annet at Cappelen, eller GT, var en svært god kunde av flyselskapene SAS og KLM. Turen gikk ofte til Amsterdam, og han betalte alltid flybillettene sine kontant.

Så Cappelen med Jensen på 90-tallet

Midt på 90-tallet skulle spaningslaget ved Narkotikaseksjonen vise både sin egen politimester og Justisdepartementet at dette var vel anvendte penger. Politiet hadde via telefonavlytting fanget opp at GT var i ferd med å få inn en hasjlast fra Nederland.
Spanere fulgte bærumsmannens bevegelser med argusøyne, men etter at Cappelen hadde møtt Eirik Jensen, ble det stille. Politifolkene forsto at den hemmelige aksjonen var avslørt og måtte gi opp.

Jensen-forsvarer: – Kontakten har sammenheng med politioppgavene

Eirik Jensens forsvarer, Arild Holden, forteller til TV 2 torsdag at hans klient nekter straffskyld på alle punkter, og hevder at han kun hadde kontakt med Cappelen som ledd i hans arbeid som politimann.
Holden avviser at Jensen skal ha ødelagt nabodistriktets etterforskning.
– Den kontakten som har vært mellom Cappelen og Eirik Jensen, den har sammenheng, etter vår oppfatning, med de politioppgavene som Eirik Jensen hadde, sier Holden.
TV 2 vet at de internt på politihuset i Bærum var overbevist om at Jensen i møtet som ble observert, hadde fortalt GT at det ble spanet på ham. Politiet i Asker og Bærum begynte å bli skeptiske, men forstod ikke motivet. Ble GT beskyttet av Jensen? Og hadde Jensen klarering av sine sjefer for å beskytte ham? Asker og Bærum politidistrikt fikk aldri noe svar på dette.

«Eldre pakistaner» satt seg inn i bilen til Cappelen

Noen år senere forsøkte de seg igjen. Sommeren 2000 hadde politiet avdekket GTs hyppige reiser til både Danmark og Nederland. I august 2000 startet tappingen av Cappelens telefon. Det lokale spaningslaget på sju personer var i høy beredskap.
MØTESTED: Her i Platous gate på Grønland i Oslo, har spanere sett Gjermund Cappelen plukke opp Eirik Jensen ved flere anledninger. Foto: Ola Haram / TV 2
MØTESTED: Her i Platous gate på Grønland i Oslo, har spanere sett Gjermund Cappelen plukke opp Eirik Jensen ved flere anledninger. Foto: Ola Haram / TV 2

Kartlegging av GTs kontakter var igjen viktig. Politiet fanget opp en melding om at GT skulle ha et møte med en for politiet ukjent person. I alle fall var telefonnummeret ikke registrert på noe navn. Spanere fulgte etter GT i bil fra boligen hans i Marstranderveien i Bærum og inn til Oslo.


På Grønland plukket han opp en mannsperson som over det interne sambandet ble beskrevet som en mulig eldre pakistansk mann. Spaningsbilene klarte å henge på da GT og «pakistaneren» kjørte opp de svingete veiene langs Ekebergskrenten før bilen parkerte på en lomme oppe på sletta.


Spaningslaget, som denne dagen hadde flere biler til rådighet, var sikre på at de ikke var oppdaget.

Ble spanet på – ringte spaningslederen

I passasjersetet i bilen til GT var det ingen eldre pakistaner. Der satt politimannen Eirik Jensen. Etter kort tid kjørte de to ned til sentrum igjen, og Jensen ble satt av.


Politiet fortsatte spaningsoperasjonen og fulgte etter GT i retning Bærum. Kilder TV 2 har snakket med forteller at etterforskningen ble avblåst etter at GT ringte direkte til spaningslederens mobiltelefon fra bilen og spurte hvorfor politiet fulgte etter ham.


Spaningslederen trodde først det var en intern spøk fra sine kolleger, men skjønte at operasjonen var blåst etter at Cappelen viftet med mobiltelefonen sin ut av vinduet mens samtalen pågikk. Igjen satt de med en følelse av at Eirik Jensen hadde en særdeles usunn kontakt med den storkriminelle GT og at Jensen kanskje hadde tipset GT om at han var under etterforskning og spaning.

Skjelte ut kollega på telefonen: – Tror du vi er en gjeng idioter?

I dagene som fulgte var det telefonkontakt mellom Oslo politidistrikt og Asker og Bærum politidistrikt. Flere kilder sier til TV 2 at Jensens daværende sjef skal ha snakket med en politileder i Asker og Bærum.
Politisjefen fra Oslo fortalte at Gjermund Thorud hadde sluttet med hasjsalget og nå var blitt en lovlydig forretningsmann. Forklaringen var at GT visstnok skulle drive et IT-selskap med kontorer i Nederland, så dette var ikke noe for politiet å bry seg om.
– Tror du vi er en gjeng med idioter her ute, skal politimannen fra Asker og Bærum da ha brølt inn i telefonrøret til sin kollega i Oslo.

Innførte oppsiktsvekkende etterretningspraksis

Tilliten til Oslopolitiet fikk seg nok en alvorlig knekk etter dette. Internt på kammeret i Asker og Bærum ble det for alvor snakket om å skjerme all informasjon om GT. De hadde ikke kontroll på hvilken informasjon Oslo politidistrikt formidlet til GT. Enkelte polititjenestemenn sluttet å legge etterretningsopplysninger om Gjermund inn i det nasjonale politiregisteret «Indicia».
Politiet i Asker og Bærum ble så mistenksomme overfor andre kolleger at dette fra 2006 ble en etablert praksis. Når det gjaldt GT kunne man ikke lenger stole på noen - aller minst på sine kolleger i Oslo politidistrikt.


I åtte år delte altså ikke politiet i Asker og Bærum etterretningsinformasjon om Cappelen med sin politinabo i Oslo eller andre politidistrikt. Narkotikaseksjonen i Asker og Bærum hadde derimot på flere møter med Oslo politidistrikt ymtet frempå at de burde samarbeide for å sette en stopper for Cappelen og all hasjen hans som ble spredt over hele Østlandsområdet. Også det kokte på uforklarlig vis bort i kålen, sier flere kilder til TV 2.


Hver gang de pustet hasjimportøren i nakken, hadde mannen med de dyre klokkene og de eksklusive bilene sklidd unna som en skygge. Hadde Cappelen en beskyttende engel eller var han bare usedvanlig dyktig?

En topphemmelig aksjon

Daværende leder for Spaning- og etterretningsseksjonen i Asker og Bærum, Ketil Thue, ledet Operasjonen Silent i 2013.


Det ble bestemt at ingen utenom Operasjon Silent-gruppen måtte vite hva som var under oppseiling. Tausheten gjaldt også overfor egne kolleger i politiet. Alle på det håndplukkede laget forstod alvoret.
Politikilder opplyser til TV 2 at all informasjon i Operasjon Silent ble holdt ekstremt hemmelig. Absolutt ingen opplysninger ble lagret i politiets nasjonale fellessystem «Indicia».


Da Operasjon Silent ble satt i gang ble det ikke gitt noen opplysninger om hva som var under opprulling på stabsmøter eller paroler på politihuset i Bærum. Operasjon Silent var den mest hemmelige politiaksjonen distriktet noen gang hadde iverksatt. De tok høyde for at det også kunne bli den dyreste.


Politiet mente på bakgrunn av opplysninger de hadde innhentet det siste året at Cappelens indre kjerne besto av minst tre personer. Asker og Bærum politidistrikt hadde ikke nok folk til en hver tid å følge dem alle. Ketil Thue trengte flere politispesialister enn de han disponerte over og måtte be Oslo politidistrikt om hjelp. Men det var ingen enkel avgjørelse.

Bekymringsmeldinger om Jensen fikk ingen konsekvenser

Oslo politidistrikt har det nasjonale bistandsansvaret for nettopp den type operasjon som var under oppseiling i Bærum, men det var en stor hake ved å be om bistand fra storebror i øst. Siden midten av 90-tallet hadde Asker og Bærum politidistrikt mistenkt at Cappelen på en eller annen måte ble beskyttet av nettopp Oslo politidistrikt. De hadde en rekke ganger observert kontakt mellom han og politimannen Eirik Jensen.
Her er Eirik Jensen sammen med daværende sjef på OrgKrim, Iver Stensrud, under en pressekonferanse i forbindelse med gjengprosjektet til Oslopolitiet. Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB Scanpix
Her er Eirik Jensen sammen med daværende sjef på OrgKrim, Iver Stensrud, under en pressekonferanse i forbindelse med gjengprosjektet til Oslopolitiet. Foto: Sigurdsøn, Bjørn / NTB Scanpix
Dette hadde politiet i Asker og Bærum flere ganger tatt opp med ledelsen i Oslo politidistrikt. Men bekymringsmeldingene som gikk til Oslo fikk ingen konsekvenser. Tjenestemennene på politihuset i Sandvika følte at de ikke ble hørt. Trolig fordi Jensen var en levende politilegende som alltid hadde hatt tung støtte fra sine sjefer.


Alle var de fulle av beundring for Jensens uortodokse stil og hadde gitt ham ganske frie tøyler. Jensen var i tillegg blitt en slags kjendis innen sitt felt. Han var blant annet politimannen som ledet gjengprosjektet «X-Ray», som knuste Rasool-familien i hovedstaden. Det var i alle fall slik han likte å fremstille seg selv i pressen og i fagbladet Politiforum


I tillegg hadde han skapt seg et navn internt på politihuset som den som sørget for fred og ro i det potente MC-miljøet, først og fremst mellom rivalene Hells Angels og Bandidos.

En ny sjef i Oslo gir nye muligheter

Det hadde skjedd et generasjonsskifte på politihuset i Oslo da Operasjon Silent ble satt i gang høsten 2013. Politimester Anstein Gjengedal hadde året før forlatt politietaten etter å ha brukt opp åremålskvoten på 12 år. Den mektige sjefen ved seksjon for organisert kriminalitet, Iver Stensrud, flyttet til Pakistan i 2008 etter å ha takket ja til en godt lønnet politisambandsstilling. Mannen som hadde overtatt stillingen etter Stensrud het Einar Aas. Han var tidligere sjef for Kriminalavdelingen i Asker og Bærum politidistrikt og var en mann som hadde tillit blant sine tidligere kolleger på politihuset i Sandvika.
Einar Aas kom fra Asker og Bærum til Oslo politidistrikt i 2009. Han kjente til alle forsøkene på å ta Cappelen som hadde gått i vasken. Foto: TV 2
Einar Aas kom fra Asker og Bærum til Oslo politidistrikt i 2009. Han kjente til alle forsøkene på å ta Cappelen som hadde gått i vasken. Foto: TV 2
Einar Aas kjente til alle forsøkene som hans tidligere kolleger hadde gjort på å ta Gjermund Cappelen. Sammen skulle etterforskningslederen i Asker og Bærum, Ketil Thue, og Einar Aas nå sette en stopper for Cappelens storstilte hasjimport.

I den innerste sirkelen av topphemmelig informasjon

Aas håndplukket sine folk til oppdraget fra avdelingen Spesielle Operasjoner, som er en del av seksjonen for organisert kriminalitet. Også på politihuset i Oslo ble all informasjon holdt topphemmelig. Aas gikk rett til topps og fikk klarering for å delta i Operasjon Silent av Oslos nye politimester, Hans Sverre Sjøvold, som hadde tiltrådt stillingen i 2012. I tillegg ble riksadvokat Tor-Aksel Busch orientert.


De eneste som dermed visste hva som var under oppseiling var riksadvokat Busch, politimester Ingrid Wirum i Asker og Bærum politidistrikt, politimester Hans Sverre Sjøvold i Oslo og de de utvalgte mannskapene til Ketil Thue og Einar Aas. Flere av disse skal også vitne i rettssaken som starter mandag.

Hevder Jensen ikke har spolert, men informert

Eirik Jensens forsvarer, Arild Holden, forteller til TV 2 torsdag at hans klient nekter straffskyld på alle punkter, og hevder at Cappelen kun var en av hans politiinformanter. Holden avviser at Jensen skal ha ødelagt nabodistriktets etterforskning.
– Den kontakten som har vært mellom Cappelen og Eirik Jensen, den har sammenheng, etter vår oppfatning, med de politioppgavene som Eirik Jensen hadde.
– Er det Eirik Jensen som har spolert Asker og Bærum politidistrikts etterforskning mot Gjermund Cappelen?
– Nei, tvert imot. Han har gjort det motsatte, nemlig informert folk på politihuset om det han har fått vite, sier Holden.
– Asker og Bærum politidistrikt mener at Eirik Jensen har vært en av årsakene til at de ikke har klart å ta Cappelen disse årene, hva tenker du om det?
– Det spørsmålet kan jeg ikke besvare nå, det er noe som vil bli behandlet i retten.
Verken Oslo politidistrikt eller tidligere Asker og Bærum politidistrikt ønsker å kommentere TV 2s opplysninger. Politidistriktene ble slått sammen i 2016.


Nedtellingen til det som skulle bli den største politiaksjonen i norsk historie hadde for alvor begynt. I morgen vil TV 2 publisere nye detaljer rundt hvordan politiet jobbet under den topphemmelige aksjonen.

Comments