Bandidos-topp fra Romerike satt på isolat etter å ha trakassert pedofile

Bandidos-profilen Lars Harnes (48) fra Blaker nekter å sone sammen med personer som er dømt for overgrep mot barn eller dyr.


TRAKASSERING: Arkivbilde fra 1999 av Bandidos-lederen Lars Harnes. Foto: NTB SCANPIX
TRAKASSERING: Arkivbilde fra 1999 av Bandidos-lederen Lars Harnes. Foto: NTB SCANPIX (Foto: )


Trakasseringen skal, ifølge ledelsen ved Ila fengsel, ha blitt et så stort problem at de har bestemt at Blaker-mannen – som også har bodd flere år i Lørenskog – må sitte helt isolert fra de andre fangene.
Det skriver VG.

– Særlig negativ

Nå er Harnes plassert på enecelle på den beryktede avdeling G – sikkerhetsavdelingen på Ila fengsel og forvaringsanstalt.

Vedtaket om isolering ble besluttet fordi Harnes påvirker miljøet på en «særlig negativ måte» og at det er nødvendig å holde ham isolert for å «opprettholde, ro, orden og sikkerhet».
Harnes beskyldes også for å ha ledet en kartlegging av hva de innsatte er dømt for eller hva de sitter varetektsfengslet for.
«Denne kartleggingen har blitt oppfattet som meget ubehagelig og nedverdigende, samt gjort soningshverdagen for flere innsatte vanskelig», heter det i vedtaket.

Også de ansatte skal ha oppfattet ham som dominerende og kontrollerende, blant annet med intense blikk/stirring mot innsatte som for eksempel er sedelighetsdømte eller andre innsatte som er svakt fungerende.

Fengselsbetjentene skal ha observert at andre innsatte viker plass i fellesskapet når Harnes ankommer. Harnes skal blant annet ha breket som en sau når han så en mann domfelt for dyremishandling, og nynnet barnesanger når han har vært i nærheten av personer dømt for overgrep mot barn.

– Må være lov å tenke

Harnes' forsvarer Øyvind Bratlien sier til avisen at isolasjonen er maktmisbruk.
– Det må være lov også for innsatte å tenke, mene, og velge hvilke mennesker man ønsker å forholde seg til og på hvilken måte, så lenge man ikke gjør noe straffbart, sier advokaten.
Fengselsdirektør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel ønsker ikke å kommentere saken konkret.
– Vi må være rimelig overbevist om at det vi gjør er korrekt og at vedkommende faktisk trakasserer andre og at det foregår mobbing, sier Bjarkeid.

Flere dommer

Harnes har vært domfelt en rekke ganger, blant annet svært grov vold som ble beskrevet som tortur.
I 2004 ranet han en pengetransport på Aker Brygge.

Etter pengetransportranet ble Harnes i 2006 idømt åtte års forvaring med en minstetid på seks år. Syv år senere, 16. oktober 2013, ble han løslatt.

Etter knappe to år i frihet ble han pågrepet igjen siktet for ny alvorlig kriminalitet.


Comments