Innrømmer å ha tappet 700 norske bankkort for 2,3 millioner kroner

Mandag 5. oktober startet rettsaken mot mannen som har erkjent at han i perioden mellom august 2010 og desember 2011 skimmet 700 norske bankkort for 2,3 millioner, ifølge tiltalen.
I tillegg til de 700 kortene han klarte å misbruke økonomisk, er han tiltalt for 21 mislykkede skimming-forsøk til en samlet verdi av 1,1 millioner kroner.

Europa som arbeidsområde

Mannen var i en lengre periode etterlyst av norsk politi og ble utlevert fra Tyskland i mars i år. I mellomtiden har bulgareren sonet en dom i Tyskland for lignende forhold.
- Dette er kompliserte saker siden det er mobile vinningskriminelle som har hele Europa som sitt arbeidsområde som ofte står bak denne typen kriminalitet. Det er også en kontinuerlig utvikling i de tekniske løsningene som de kriminelle bruker for å komme seg rundt bankenes mottiltak, sier politioverbetjent Roar H. Kvassheim til Aftenposten.
Han er leder for Vinningsgruppen Sentrum som har brukt både tid og ressurser på å nøste opp den omfattende saken.

Store deler av Østlandet

Episodene skal ha skjedd over store deler av Østlandet, blant annet flere steder i Oslo, Moss, Råde, Vestby, Fredrikstad, Stavern, Rakkestad, Tofte, Enebakk, Ski, Son, Bærum, Sarpsborg, Hurum og Modum.
Ifølge tiltalebeslutningen skjedde skimmingen ved at mannen, som en del av en organisert kriminell gruppe, monterte kortkopieringsutstyr på minibankene, for deretter å benytte den kopierte kortinformasjonen til urettmessig å bortta penger fra ofrenes bankkontoer, eller overlate informasjonen til andre kriminelle med samme formål.
Flere av kortene ble tappet for kontanter i ulike minibanker i USA og Mexico.
Kvassheim forteller at Vinningsgruppen har gitt råd til andre politidistrikter om hvordan de skal håndtere skimmingssaker, blant annet identifisering av skimmingutstyr, håndtering av utstyret når det er identifisert og sikring av kriminaltekniske spor.
- Bekjempelsen av denne type kriminalitet krever dedikerte etterforskere med teknisk og taktisk etterforskningskompetanse. Dette fagmiljøet har vi ved Vinningsgruppen. Derfor ble etterforskningen samlet her hos oss, sier han.

Tips til Oslo-saker? Kontakt Oslobys journalist her!

DNB hardest rammet

Av tiltalen fremgår det at de fleste minibankene hvor det ble installert skimmingutstyr, tilhørte DNB. Det er lagt ned påstand om en erstatning på cirka to millioner kroner til banken, mens Nordea og SpareBank 1 kan få henholdsvis noe over 60.000 kroner og rundt 170.000 kroner hver, skriver NTB.
Mannens forsvarer, Øyvind Bergøy Pedersen, bekrefter at tiltalte har erkjent straffskyld på alle punkter.
- Han erkjenner straffskyld etter tiltalen.
Det er satt av fem dager til saken.

Comments